Vorbesc la Digi24 despre un subiect adesea ignorat de către cei care urmăresc cu stricteţe noutăţile în modă. Trendurile care ne îmbolnăvesc sunt o realitate pe care trebuie să o conştientizăm înainte ca sănătatea să ne fie afectată.
Mai jos puteţi urmări reportajul special realizat pentru emisiunea “Tinereţe fără bătrâneţe” de la Digi24
Trendurile care ne îmbolnăvesc – “Tinereţe fără bătrâneţe” Digi24
Materialele sintetice cum ar fi poliesterul, încălţămintea cu toc foarte înalt, poşetele oversized pline cu obiecte grele, jeansul skinny şi hainele prea strâmte în general – toate acestea ne afectează sănătatea.
Câteva informaţii despre poliester, supranumit bumbacul de plastic
Poliesterii reprezintă o categorie de polimeri care conțin în catena lor principală o grupă funcțională ester. Ca și material, termenul face referire de cele mai multe ori la politereftalatul de polietilenă (PET). Unii poliesteri sunt întâlniți în natură, precum este cutina, sau pot fi sintetici, precum polibutiratul. Unii poliesteri sintetici și cei naturali sunt biodegradabili, dar majoritatea poliesterilor celor sintetici nu sunt biodegradabili. Depinzând de structura chimică, poliesterii pot fi materiale termoplastice sau termostabile.
Jeansul skinny a devenit deosebit de popular în anii 2000, 2005, atunci când a fost reintrodus în modă massmarket cu actuala denumire. Deşi iniţial era destinat exclusiv femeilor, astăzi jensul skinny a câştigat teren considerabil şi în moda masculină.
Existenţa încălţărilor cu toc datează încă din anii 3500 i.c. Au fost pentru prima dată purtaţi în Egiptul Antic, atât de către bărbaţi, cât şi de către femei, exclusiv în timpul ceremoniilor.
Poşeta oversized a apărut pentru prima dată în secolul 17, însă abia în secolul 19 a devenit populară. Odată cu popularitatea laptop-ului, această geantă a devenit un must have, reprezentând apartenenţa la o anumită clasă socială şi definind o întreagă categorie de lifestyle.
Aşa cum punctez în reportajul TV, sunt câteva lucruri pe care le putem face pentru a controla efectele dăunătoare ale industriei modei asupra sănătăţii noastre:
– să purtăm încălţăminte cu toc respectând propria înălţime: înălţime mică = tocuri mici; înălţime medie = tocuri medii; înălţime mare = tocuri înalte
– să alegem o poşetă cu o dimensiune direct proporţională cu statura noastră
– să citim etichetele hainelor pe care le cumpărăm şi să le evităm pe cele 100% poliester
– să alegem hainele în măsura potrivită, probând la cabina de probă pantalonii şi în poziţia “stând pe scaun/pe vine”
Există o formulă exactă prin care poţi afla toate detaliile despre măsura şi croiala hainelor potrivite pentru tine, cât şi dimensiunea corectă a poşetei sau înălţimea tocului, în funcţie de statura ta. Are o sesiune stilistică dedicată: Forma Corpului. Te invit să te programezi!
Yours,
Mariana Romanică
Comenteaza